Blue Bayou 2015 - Sailfish on fly

Guatemala

Stuur dit item door via e-mail tell_a_friend
Door: Peter ElberseVoeg toe aan mijn favorietenBlue Bayou 2015 - Sailfish on fly | Elbi.nl
 
 
 
Samen met Rudy van Duijnhoven reisde ik in juli 2015 af naar Orlando voor de IFTD show. Werk dus! Maar na de show zouden we onze droom na gaan jagen; onze eerste sailfish on fly….

Guatemala is de beste plek om dat te doen. Aldus alle informatie die we door de jaren heen hadden verzameld. 10 tot 25 (of meer) shots per dag. Dan moet het lukken! Op facebook was ik in contact gekomen met Captain Chris Starrs van Blue Bayou. De sailfish trip was snel geboekt.

We werken opgehaald op de luchthave van Guatemala City. Twee en een half uur later kwamen we aan bij de Lodge. Geen exotische plek aan een mooi strand maar op een soort bewaakt vakantiepark. Kamer met airco, zwembad in de tuin en een met rieten dak bedekte buitenplaats aan een kanaal. Geen buitengewoon luxe onderkomen maar verder niks mis mee. Bovendien waren we niet echt van plan veel aan wal te blijven. Twee dagenvliegvissen op zeilvis stonden op het programma. Lange dagen want de boten varen om 07:00 uur uit en vissen tot 15:00 uur. Daarna dan nog terugvaren naar de haven van Iztapa.

De eerste dag waren we positief gespannen. Guatemala en sailfish, we waren er van overtuigd dat het zou lukken. Maar helaas liep het anders. Geen enkele sailfish gezien! Nul kansen gehad. Wat een teleurstelling!

De tweede dag was Chris onze captain (eerste dag wegens privé omstandigheden helaas niet). Na 10 miles varen gingen de teasers uit. Binnen een half uur hadden we een sailfish achter de boot. Rudy haakte de zeilvis en deze ging er als een speer vandoor. Ongeveer 80 meten achter de boot sprong de zeilvis helemaal uit het water maar daarna viel de druk weg….losgeschoten! Pfff wat een adrenaline shot was dat. Binnen enkelen seconden gaat het van saai trollen met teasers naar het aanwerpen en haken van een fel blauw opgelichte zeilvis. Helaas los maar de dag is nog jong dus het vertrouwen is er.

Om een lang verhaal kort te maken de kans kwam er. Twee keer zelfs. Helaas ging bij mijn eerste sail alles mis waardoor hij interesse verloor. Het gaat allemaal verschrikkelijk snel en elk foutje wordt meedogenloos afgestraft. Even de lijn om je top waardoor je de vlieg uit het water moet halen kan al funest zijn. De rest van de dag bleef rustig. Tot we in de middag, na veel varen, trollen en het zien van honderden dolfijnen, terugkwamen op de plek waar eerder alles misging. Daar kregen we wederom een zeilvis achter de teaser. Deze keer ging alles goed en haakte ik de zeilvis. Wat een spectakel! Helaas duurde de pret maar enkele seconden, ook bij deze vis schoot de haak los.

We waren enorm teleurgesteld. Na 37 jaar vliegvissen hebben we natuurlijk al veel lesgeld betaald. Het is vaak te laag water, of te hoog, te warm of te koud, te weinig wind of te veel, hoge druk, lage druk, verkeerde maanstand. Je had hier vorige week moeten zijn….of…..volgende week, dan wordt het goed. Deze keer was het El Nino die voor te warm water zorgde. Te weinig zuurstof in het water waardoor de sails diep blijven en niet actief zijn. Balen maar helaas niets aan te doen. Ook dat is ‘vlieg’vissen.

We gaan de spaarpot opnieuw vullen. Sailfish blijft op de bucketlist staan. Kan niet wachten om terug te gaan om deze wens alsnog in vervulling te laten gaan……
 
 
 
 
« Terug naar overzicht