Bonefish

Florida, Biscayne Bay

Stuur dit item door via e-mail tell_a_friend
Door: Peter ElberseVoeg toe aan mijn favorietenBonefish | Elbi.nl
 
 
 
Begin jaren negentig kreeg ik het idee om op bonefish te gaan vliegvissen. Na het steelhead avontuur van 1988 moest en zou ik het zoutwater avontuur aangaan. In het voorjaar van 1992 reisde ik dan ook af naar Florida. Ik had net ontslag genomen bij DAM en was inmiddels benaderd door Shimano. Aldaar zou ik per 1 januari beginnen en er was dus tijd om een reis te maken. Ik vertrok voor een maand naar de USA. Te beginnen op de Florida Keys. Er was nog geen internet en ik had alle informatie gehaald uit een boek genaamd ‘Fishing the Flats’ van Lefty Kreh en Mark Sosin. In dat boek schrijven ze over de Florida Keys dus daar moest het gaan gebeuren. Helaas gebeurde het die eerste reis niet. Ik sliep in een tentje op Sunshine Key en was in een week tijd door de helft van mijn budget voor een maand heen. Op de flats had ik wel haaien maar geen bonefish gezien en slechts een ‘halve’ kleine barracuda gevangen, doormidden gebeten door een soortgenoot. Ik besloot een gids te nemen voor een halve dag. Ook dat was zonder resultaat. De gids was niet ervaren met vliegvissen maar ik was zelf niet ervaren met het vissen op bonefish. Het bleef bij het aanwerpen van enkele bones zonder verder resultaat. Teleurgesteld reisde ik met de Greyhound richting West Yellowstone. Een reis van 96 uur, dat weet ik nog wel…

In het najaar van 1992 reisde ik met mijn maatje John van de Laar terug naar Miami Beach. Crysler Cabrio gehuurd en na een avondje cruisen op de boulevard van Miami reden we richting Florida Keys. In het gebied van Islamorada en Marathon streken we neer bij een Motel. Niets bijzonders maar wel met airco. John is geen vliegvisser en dus wisselden we af. Hij met de spinhengel en garnaal en ik met de vlieg. Inderdaad…John ving de eerste. Meteen een vis van 13lb en dik 80cm. Ik had het nakijken. Op de vlieg kreeg ik niets gehaakt. De ‘grey ghosts of the flats’ waren groot maar ook erg schuw. Bovendien waren ze schaars. We besloten er nog een halve dag aan te plakken. Vroeg in de ochtend kwamen we aan bij een prachtige flat met veel ‘sea turtle’ gras. Na enkele mislukte pogingen met de vlieg besloot ik de spinhengel te nemen. Ik moest en zou immers een bonefish vangen. Na een paar losschieters en een lijnbreuk (het is me nog steeds een raadsel hoe die bonefish na een run van ongeveer honderd meter het enige mangrove takje op de flat wist te vinden) wist ik uiteindelijk een bonefish te landen. Een 10 ponder, echt een prachtige vis. Maar ja, niet aan de vlieg is niet gevangen! Het bonefish avontuur zat er weer op. 400 US$ per dag is serieus geld dus meer dan anderhalve dag konden we ons niet veroorloven. We vingen vanaf de kant met de spinhengel barracuda’s en een enkele snapper. We reisden verder richting Lake Okeechobee en vingen Largemouth Bass. De baarzen zaten echter diep en met de vlieghengel was volgens de gids geen eer te behalen. Ik ving een hele dikke baars van dik in de 60cm maar ja niet aan de vliegenhengel, dus die telt ook niet!

Weer een half jaartje later in juni 1993 reisde ik met mijn vriendin Mariska af naar Florida. Deze keer was het raak. Met een gids ving ik mijn eerste bonefish op de vlieg in Biscayne Bay. Mariska maakte vanuit de skiff foto’s en ik was dolgelukkig. Mijn eerste ‘Florida’ bonefish was binnen. Op zicht gevangen uit een schooltje bones dat op ondiep water aan het fourageren was. De garnaalimitatie deed zijn werk na een goede worp en geduldig binnenstrippen. Later die dag brak ik nog een bonefish af op het koraal. Jammer maar niet echt erg. Mijn bonefish was immers binnen. De permits met hun sabelstaarten die ik op afstand had gezien waren extreem spooky en voordat we in de buurt waren was de school als in het niets verdwenen. Op een van de diepere flats zagen we een school tarpon zwemmen in een ‘daisy chain’. Mooie grote vissen. Ik wierp aan de buitenkant van de ‘daisy chain’ en één van de tarpons kwam eruit en nam mijn streamer. Ik heb de aanbeet nooit gevoeld maar ik zag dat de vis pakte dus sloeg ik aan. Een gat in de lucht en een tarpon die half uit het water sprong waarna de school er in paniek van doorging. Mijn eerste avontuur met tarpon….spectaculair!
 
 
 
 
« Terug naar overzicht