Kola Peninsula's Ponoi River

Rusland

Stuur dit item door via e-mail tell_a_friend
Door: Peter ElberseVoeg toe aan mijn favorietenKola Peninsula's Ponoi River | Elbi.nl
 
 
 
Een korte vlucht brengt ons van Schiphol naar Moskou. Daar aangekomen moeten we naar de Domestic luchthaven om onze reis naar Murmansk voort te zetten. De eerste taxichauffeur die we aanspreken vraagt 100 US$. Dat kan toch niet waar zijn! De Domestic haven ligt immers om de hoek. Mijn maatje Kees Trommelen informeert bij een bus en tot onze verbazing vraagt de chauffeur slechts 2 US$ per persoon. We kunnen er om lachen. Terwijl we in de bus zitten zien we op de luchthaven al het extreme verschil tussen arm en rijk. Oude trabandjes staan verspreid tussen de dikke auto’s van Audi, Mercedes en BMW.

Het Aeroflot toestel dat ons naar Musmansk vliegt is oud. Heel oud! Het ziet er van binnen echt niet uit. Ik hoop dat de motoren in een betere staat verkeren dan het interieur. De vlucht duur gelukkig niet al te lang en we komen veilig aan. Op de kleine luchthaven staan we vervolgens bij de loopband waarop de bagage naar binnenkomt. Alle bagage behalve die van ons. Dat wordt een probleem! We hebben een overnachting in Murmansk. De rest van de groep zal echter de volgende ochtend arriveren waarna de helikopter de groep direct door zal vliegen naar het Ryabaga camp aan de Ponoi. De vrouwelijke gastvrouw en tevens tolk verteld ons dat de bagage waarschijnlijk niet meer op tijd zal aankomen. De volgende vlucht uit Moskou komt immers pas morgen laat in de middag en dan zijn we al lang doorgevlogen. Ze probeert ons wel gerust te stellen door te melden dat er materialen genoeg voorradig zijn in het camp. Daar hebben we echter geen boodschap aan. Mijn Dutch Reels, de zalmhengels, zalmvliegen en kleding, kortom alles wat een trip vertrouwd maakt, heb ik niet bij. Alleen de video camera, een zonnebril en het setje kleren dat ik aan heb. Voor Kees geld hetzelfde. Aangekomen in het hotel zijn we nog stevig aan het balen. Maar gelukkig leggen we ons er al snel bij neer en besluiten dat we er het beste van zullen moeten maken. ´s Avonds drinken we een biertje in de Bar van het hotel. Feesten doen ze hier niet anders dan elders.

De volgende ochtend worden we weer opgehaald. Aangekomen op de luchthaven ontmoeten we de rest van de RW Tours groep waaronder Urs Bernhard, een hengelsportwinkelier uit Zwitserland. Deze groep is over Helsinki binnengekomen maar ook de bagage van Urs is niet aangekomen. Even later zitten we in de helikopter die ons na het maken van een tankstop na 2 een half uur neerzet aan de oevers van de Ponoi rivier. Daar worden we welkom geheten door de veertig medewerkers van het Ryabaga camp. Ik begin langzaam te begrijpen waarom het kostenplaatje van een dergelijke trip zo hoog is. Manager Will Caseda heet ons welkom en geeft door wie in welke tent slaapt. We vertellen hem van de bagage die niet is aangekomen en Will verzekerd ons dat het probleem zal worden opgelost. We vervolgen onze weg naar de tent. Daar aangekomen zijn we wederom onder de indruk. De tent is prachtig ingericht. Badjas, kachel, opgemaakt bed, het is helemaal af. Even later wordt er op het tentdoek geklopt. We worden rijkelijk voorzien van alles wat we maar nodig hebben. Hengel, reel, vliegenlijn, kleding, waadpak en waadschoenen. Wat nu nog ontbreekt zijn wat zalmvliegen en tippet materiaal. Dat is echter in de mini shop te koop. Alle zorgen vallen van ons af. De vakantie kan nu echt beginnen.

De Ponoi is een grote rivier. Op de meeste plaatsen wel 100 tot 200 meter breed. Deze rivier heeft een ongelofelijk run aan zalm. In een topjaar keren ongeveer 120.000 grilse en zalmen terug. Overdag wordt gevist vanuit de boot. Aangedreven door een yet motor vaart de gids twee vliegvissers naar hun pool. De avond van aankomst trek je een kaartje en daarop staan de te bevissen beats voor de week. Elke dag een andere pool van ongeveer 5 km. Van hengeldruk is dus geen sprake. Vanuit de boot vissen blijkt erg comfortabel. De gids laat na elke worp het ankertouw een metertje vieren en vist zo telkens een drift van ongeveer 25 meter af. Daarna start hij de motor, laat de boot langzaam stroomopwaarts varen terwijl hij het ankertouw binnenhaalt. We vissen met 14ft #10 hengels en dikke 40/00 nylon met aan de punt een Ally’s Shrimp #6. Gedurende de week vangen we veel zalm, heel veel. Ik zou niet weten waar ter wereld ik 35 grilse/zalmen in 6 visdagen zou kunnen vangen. In deze rivier gebeurde het en dat terwijl ik slechts 3 van de mogelijke 12 sessies in de homepool voor het kamp heb gevist. Dit is misschien wel de beste pool van de Ponoi. Misschien wel de beste zalmpool ter wereld! Begrijpelijk dat het kamp voor deze locatie heeft gekozen. Mijn grootse zalm van de week was 91cm lang en woog 16 pond. De meeste vissen die we vingen waren echter rond de 70cm.

Het eten was fantastisch. Zeg maar gerust eerste klas. Een bezoek aan dit super gerunde kamp is dan ook zeker de moeite waard. De veertig weknemers doen er alles aan om het de 20 vliegvissers naar de zin te maken. Zalm vangen is gegarandeerd. Neem wel wat tegen de muggen mee. Bij tijd en wijl sterft het van de muggen en vormen ze een ware plaag.

Met dank aan www.rwtours.com die het voor ons mogelijk maakte om deze trip te ondernemen.

Peter Elberse

Wilt u de beelden zien…..dat kan! We hebben er een DVD van gemaakt. Duurt 20 minuten en is verkrijgbaar voor 12,50 Euro.
 
 
 
 
« Terug naar overzicht