Soca

Slovenia

Stuur dit item door via e-mail tell_a_friend
Door: Peter ElberseVoeg toe aan mijn favorietenSoca | Elbi.nl
 
 
 
Vanuit Amerika krijgen we in de zomer van 2003 onze goede vriend David Kamerzel op bezoek. Samen met mijn gezin reizen we af naar Slovenië om aldaar te gaan vliegvissen op ‘marmer’forel en vlagzalm in de wereldberoemde rivier de Soca. In de bovenloop van de Soca is de rivier kraakhelder en turkoois van kleur. Bij het zien van de rivier bekruipt je het gevoel dat je bent aangekomen in het paradijs.

Na een lange reis van ongeveer 1250 kilometer checken we in bij Pristava Lepena. Tussen de bomen staan prachtige houten cabins met daartussen een prachtig koud water zwembad. Het complex ligt op loopafstand van de Lepena rivier en wel daar waar deze in de Soca stroomt.

De vergunning, o.a. te koop bij Hotel Alp in Bovec, voor het catch & release vissen in de Soca en de Lepena kost 59,- Euro per dag. Je krijgt echter waar voor je geld als je houdt van zichtvisserij in kraakhelder water met daaromheen een prachtige natuur en kans op het vangen van hele mooie salmoniden.

Het was augustus, bloedheet, geen wolkje aan de lucht en een lage waterstand. De meeste forellen en vlagzalmen zaten diep of verscholen. Veel vis was er niet te zien. Zeker niet nadat de kanovaarders tevoorschijn kwamen. Van 10:00 uur tot 17:00 uur mag met kano’s op de rivier gevaren worden. Daarvoor en daarna niet en het lijkt me duidelijk dat het dan voor de rust en vis zoekende vliegvisser pas echt interessant wordt. Omdat ik Mariska en Amber bij me had wilde ik overdag sowieso tijd met mijn gezin doorbrengen. We stonden dus vroeg op en visten de ochtenden en avonden.

Zoals gezegd was het weer fantastisch en het water kraakhelder. Op zicht wisten we diverse forellen en vlagzalmen te vangen. Het was niet makkelijk en we vingen niet veel maar de vissen die we vingen waren prachtig. Al vond ik het persoonlijk erg jammer dat ik ook regenboogforellen ving. Deze uitzetters zagen er ook als zodanig uit. Vinnen waren afgesleten en sommige regenbogen hadden stompe koppen. Zulke vissen horen gewoon niet thuis in zo’n mooie rivier. De bruine forellen die we vingen waren wel fraai. Ook de hybriden (kruising tussen bruine forel en marmerforel) waren prachtig van vorm en kleur. De ‘gele’ vlagzalmen waren juweeltjes. Bovendien waren ze sterk en sprongen uit het water nadat ze gehaakt werden. Echte vechters! Helaas hebben we geen grote marmorata gevangen. Die droom leeft voort en is een goede reden om terug te komen…
 
 
 
 
« Terug naar overzicht