Kispiox River

Canada

Stuur dit item door via e-mail tell_a_friend
Door: Peter ElberseVoeg toe aan mijn favorietenKispiox River | Elbi.nl
 
 
 
De wereld is door de luchtvaart een stuk kleiner geworden. Daarvan heeft onze generatie als eerste echt kunnen profiteren. Ik heb dat zeker gedaan. Op mijn twintigste zat ik in een Martinair vliegtuig dat me van Amsterdam naar Minneapolis bracht. Vervolgens trok ik door Amerika en Canada. De Greyhound bus, liften, lopen….heel veel lopen, kamperen en vliegvissen. Het was een geweldig avontuur.

Omdat Yellowstone Parc vanwege de heftigste branden uit de geschiedenis zijn poorten sloot streek ik neer aan de Yellowstone River bij Mallard’s Rest. Daar ving ik veel mountain whitefish maar ook enkele forellen waaronder een echt native yellowstone cutthroat. De zwarte rookwolken die vanuit het park over de heuvels trokken deden me na een dag vissen echter besluiten om te keren.

Door de enorm droge zomer was er een extreem lage waterstand in de rivieren. De visserij was, volgens Dan Bailey’s en Bozeman’s Orvis Troutfitters Shop, niet goed. Daarom besloot ik door te reizen naar mijn tweede doel van deze reis: Kispiox Steelhead Camp in Canada’s British Columbia. Een lange busreis met Greyhound was ervoor nodig. Als ik me niet vergis een reis van 48 uur. Ik vond het prachtig. Terwijl ik op mijn walkman naar muziek luisterde nam ik de omgeving in me op. Met nog zes weken te gaan had ik geen haast. Ik liet alles op me af komen en genoot met volle teugen.

Vanuit Hazelton ben ik verder gaan liften en kwam uiteindelijk aan bij Olga Walker’s Kispiox Steelhead Camp. Wolfhuid op de bank, foto’s van gigantische steelheads aan de muur en een warm onthaal. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Mijn tentje plaatste ik aan de Kispiox en van daaruit had ik prachtig uitzicht op de rivier en een berg met besneeuwde top. Alles was als in een jongensdroom. Nu alleen nog een steelhead vangen…

Het waren lange dagen in een prachtige natuur. Beren, zalmen, herfstkleurige bossen en natuurlijk de Kispiox River. Er werd downstream gevist. Daar had mijn vismaat Kees Trommelen me alles over verteld. Ook de juiste streamers had ik bij. Daar had Kees ze in 1986 ook op gevangen en dat lukte mij na enkele dagen ook. Mijn eerste steelhead verspeelde ik op Rodeo, een pool vlak bij het kamp. Ik baalde als een stekker want het was niet alleen mijn eerste steelhead maar ook een hele grote. Even op de tanden bijten en weer aan de gang. Alleen met de vlieg in het water vang je immers vis. Enkele worpen laten kreeg ik weer een aanbeet en na een spectaculaire dril aan mijn Fenwick Worldclass 9’#9 en ATH S1 reel kon ik mijn eerste steelhead landen. Een vis van 95cm. Een jongensdroom was werkelijkheid geworden.

In de weken erna ving ik, mede dankzij mijn nieuwe vrienden Jim Holcomb en John Boisvert (ook vrienden van Kees), meerdere vissen. Naast steelhead ook king salmon (met schimmel!!!), chum salmon en pink salmon. Mijn grootste steelhead was 97cm. Een mooie buck van rond de 20 pond. Het avontuur, het afzien, de natuur, de vissen, de reis, de nieuwe vrienden…het was allemaal erg indrukwekkend. Ik denk met heel veel plezier terug aan mijn eerste intercontinentale reis. Het was een geweldig avontuur. Een jongensdroom die uitkwam!
 
 
 
 
« Terug naar overzicht