Chuluut River

Mongolia

Stuur dit item door via e-mail tell_a_friend
Door: Peter ElberseVoeg toe aan mijn favorietenChuluut River | Elbi.nl
 
 
 
Met het vliegtuig vertrekken we naar Moskou om vervolgens verder te vliegen naar Ulaan Baatar. Van daaruit vliegen we 600 kilometer landinwaarts naar het basiscamp aan de Chuluut rivier. Het lawaai van de helikopter is oorverdovend. Beneden ons verdwijnen de kilometers als sneeuw voor de zon. De heli vliegt met 180km/uur over het nomadenland van voormalig wereldveroveraar Chinggis Khaan. Er zijn geen wegen, alleen zo nu en dan een zandpad. Dit is een plek waar je een gids en heel veel tijd nodig hebt of een helikopter. Een dikke drie uur later vliegen we over de Ger tenten. Ons thuis voor de komende 10 dagen.

De Chuluut ligt er prachtig bij. Het is een niet al te grote rivier. Zitten hier grote taimen? Het water lijkt ondiep. Maar goed. We delen de tenten in en daarna nuttigen we een lunch. Hengels worden opgetuigd en we beginnen te vissen. Niet lang daarna vangt onze Oostenrijkse vriend Eugen de eerste taimen. Een vis van in de 90cm. Dat geeft de burger moed! Een dik uur later sta ik in een mooie grote pool te vissen. Gewapend met een streamer, gebonden op een 6/0 haak, vis ik het water goed af. Stroomafwaarts laat ik de sinktip het hele water afdekken. Dan is er op eens een ruk…ik zet de haak en voel dat het gehaakte beweegt. Ik zit vast aan een vis maar krijg er geen beweging in. Het lijkt alsof de vis zelf nog niet doorheeft wat er is gebeurd. Dat duurt echter niet lang. Met het opvoeren van de druk begint de vis te reageren. Enkele sprongen uit het water volgen. Wat een gigantische taimen!!! Een monster!!! Mijn maatje Kees Trommelen staat inmiddels bij me en filmt. We zijn beiden diep onder de indruk als ik de taimen land. Een droomvis van 126cm. En dat na slechts een paar uur vliegvissen.
Tijdens het avondeten blijkt dat er meerdere taimen gevangen zijn. Ook lenok forellen en vlagzamen. Iedereen is blij en tevreden. De vooruitzichten zijn goed!

De volgende ochtend zie ik een grote vis liggen in dezelfde pool waar ik de dag ervoor mijn gigant had gevangen. Kees zijn beurt. Is dat er wel één? Voor de gein zeg ik; nee, het is een boomstronk die stroomopwaarts ligt te kijken. Kees lacht en loopt naar beneden. Ik zal toch maar een paar worpen proberen. Terwijl kees lijn afstript blijf ik op de hoge kant achter hem staan. Kees maakt een worp en vraagt me of de worp goed is. Ik roep; prefect! Nog twee meter dan komt de streamer bij zijn kop. Direct daarna zie ik de grote vis loskomen van de bodem en zet kees de haak. Hangen! Kees is blij. Het is een supervis. Na enkele sprongen is dat wel duidelijk. Een mooi dril volgt maar de spanning is pas echt gebroken als de taimen bij Kees in de handen ligt. Een pracht van 122cm glijdt even later terug in het water. Wat een spectaculaire manier om de dag te beginnen.
’s Avonds tijden het avondeten krijgt de pool de naam Dutch Pool. We vissen beiden met Dutch Reels en we zijn natuurlijk Dutch…vandaar!

Het vissen blijft de hele week goed. Meerdere taimen van onder én boven de meter worden gevangen. Na 3 dagen besluit ik alleen nog met muisimitaties te vissen. Taimen aan de droge vlieg, dat moet ik meemaken. In de Dutch pool zie ik mijn muis in een gat verdwijnen. Eigenlijk wil ik de haak zetten maar gelukkig doe ik niets. Het wachten wordt beloond door een ruk. Het zetten van de haak voelt goed. De dril is kort maar explosief. Even later ligt een 113cm taimen in mijn armen. Gevangen aan een muisimitatie. Beter kan gewoon niet!

Tijdens de lange terugreis beseffen we dat een unieke ervaring achter ons ligt. Alles klopte. De groep, de bestemming en de vissen. Alles was 100%. Dat nemen ze ons niet meer af!

Peter Elberse

Wilt u de beelden zien…..dat kan! We hebben er een DVD van gemaakt. Duurt 38 minuten en is verkrijgbaar voor 12,50 Euro.
 
 
 
 
« Terug naar overzicht