Atlantische Zalm

Stuur dit item door via e-mail tell_a_friend
 Voeg toe aan mijn favorietenAtlantische Zalm
 
 
Jelsema, zalm, salmon, fly fishing, vliegvissen, t
Jelsema
TFO’tjes: veilige keuze, eerlijke prijs/kwaliteit

Het blijft, net als veel andere producten, een subjectief ding. Tijden viste ik graag met de Ari ’t Hart reels. Zien er gelikt uit en maken een mooi setje aan de waterkant. Dat is in de afgelopen jaren voor mij een stukje minder belangrijk geworden. Materiaal is eigenlijk totaal niet meer interessant, als het maar doet wat ik wil.

De TFO reel kreeg ik vorig jaar in mijn bezit. Ik vind hem nog steeds aan de ene kant goed verzorgd, aan de andere kant, waar de delicate slipknop zit, een arm design hebben, ik blijf (on)bewust toch op de ‘looks’ letten. Uitblinkende eigenschappen zijn het opdraaien dat bijzonder soepel gaat en het ruime en accurate bereik van de slip.

Onlangs zijn we richting noord Noorwegen vertrokken. Op zoek naar Atlantische zalm, hopelijk grote… De trip werd een regelrecht succes en het materiaal werd maximaal gebruikt. Normaal maken we praktisch nooit gebruik van een slip, echter deze keer moesten we dat wel.

Beiden werden we vele honderden meters door een zalm stroomafwaarts gedirigeerd. Simpelweg geen houden aan, ver, heel ver in de backing en de combinatie van reel, hengel, lijn, tippet en visser moesten het gaan doen. Op zulke momenten moet het allemaal gewoon in orde zijn (hoe vaak is dat al niet geschreven…), anders sla je jezelf, zeker na het zien van de vis, zeker voor het hoofd en het is maar de vraag of je ooit deze kans weer krijgt.

Een tweetal zalmen van ruim boven de tien kilo mochten we landen en dat ging materiaalgewijs soepel. Buiten de andere factoren om deed de reel wat ik wilde en voldeed aan mijn verwachtingen. Dan heb ik eigenlijk ook wel genoeg gezegd, het werkt en je hebt er verder geen omkijken naar.

Enig (klein) nadeel was met het speyen. Het soepele opdraaien van de reel zorgt ervoor dat wanneer je abrupt de worp inzet, er enkele centimeters van je volglijn worden opgespoeld. Je moet dus wel na een paar worpen weer een metertje lijn eruit trekken om op dezelfde afstand te blijven werpen. Het is een detail.

We zijn ook niet de meest zorgvuldige beheerders van ons materiaal. Regelmatig kopt de reel eens een steen en loopt dan een paar krassen op, iets waar we niets om geven, als het die dikke vis maar niet in de weg staat. Ook na het vissen op zout water staan we niet als eersten bij de kraan om de boel schoon te spoelen, eigenlijk nooit. Toch houden de reels het goed uit en kunnen met recht betiteld worden als “veilige keuze met een eerlijke prijs/kwaliteit.”

Cheers
Jelsema
« Terug naar overzicht